Avtor: 23.05.2015 ob 17:27

Evakuacija osnovne šole Dobrova

Na osnovni šoli Dobrova je v soboto, 23. maja, potekala velika občinska vaja sil za zaščito in reševanje. Po scenariju vaje je v času pouka prišlo do eksplozije v prostorih kuhinje, zaradi česar je v šoli nastal požar. Dim se je hitro razširil po bližnjih učilnicah, posledično je tako v prostorih šole ostalo ujetih preko 50 otrok in učiteljev.

Vodstvo šole je z vajo preizkusilo ali so učitelji in učenci pripravljeni na morebitno evakuacijo ob množični nesreči. Na kraj dogodka je bilo aktiviranih vseh deset gasilskih društev v Gasilski zvezi Dolomiti. Prvi so na kraj dogodka prišli člani PGD Dobrova, zato pa so se glede na oddaljenost razvrstili še PGD Podsmreka, PGD Brezje, PGD Hruševo, PGD Dvor, PGD Polhov Gradec, PGD Zalog, PGD Šentjošt, PGD Butajnova – Planina in PGD Črni vrh. Na pomoč je prišla tudi Gasilska brigada Ljubljana in člani PGD Brdo in PGD Kozarje. Ob alarmu, ki je zadonel po vseh zvočnikih šole, so učiteljice pričele z evakuacijo otrok, kateri so lahko zapustili gorečo in zadimljeno šolo po varnih poteh.

Kot rečeno je bilo v objektu ujetih oz. poškodovanih preko 50 otrok in učiteljev, zato je bila poleg gašenja primarna naloga gasilcev tudi iskanje ponesrečencev in njihov iznos. V gasilskih vrstah je kar nekaj bolničarjev, ki so opravili zahtevni tečaj prve pomoči (80 ur), ter so tako ponesrečencem nudili prvo pomoč. Po prihodu ekipe prve pomoči civilne zaščite so to nalogo pričeli opravljati tudi oni, nato pa so na prizorišče pričeli prihajati tudi že zdravniki in reševalci nujne medicinske pomoči.

Zaradi deževnega vremena je bila oskrba ponesrečencev prestavljena iz zunanjih prostorov v telovadnico. Gasilci so vsakega najdenega ponesrečenca torej prenesli v telovadnico, kjer so jih prevzeli reševalci. Najprej je zdravnik napravil triažo ter tako ponesrečence razdelil v različne barvne skupine (zelena, rumene, rdeča, črna) glede na njihove poškodbe. Na prizorišče so prihajala iz različnih zdravstvenih domov (realno glede na oddaljenost – Ljubljana, Litija, Kamnik, Logatec, Ribnica) nova in nova reševalna vozila, skupno jih je bilo kar 16. Vajo so namreč za urjenje izkoristili tudi reševalci, saj so izkušnje z množičnimi nesrečami redke in tako je tovrstna vaja še toliko bolj dobrodošla.

Ponesrečence so reševalci oskrbeli ter jih tudi z reševalnimi vozili odpeljali v različne bolnišnice po Sloveniji, saj takšnega števila poškodovanih ena bolnišnica ne bi uspela oskrbeti. Pri oskrbi ″zelenih″ (zlomi, zvini, odrgnine) so sodelovali tudi gasilci, težje poškodbe (hudo opečene, tujki v telesu, hude poškodbe) pa so prevzeli reševalci. Oskrbo ponesrečencev je opravljalo 41 reševalcev nujne medicinske pomoči.

Po zaključku vaje so si lahko otroci in starši ogledali še prikaz delovanja naslednjih enot: gasilcev, policije (konjenica, mobilna policijska postaja, policijski pes), kinologov (reševalni psi), carinska služba Republike Slovenije, nujne medicinski službe ter enot civilne zaščite.

Na vaji je skupno sodelovalo kar 160 gasilcev, reševalcev in pripadnikov civilne zaščite.