Avtor: 03.04.2017 ob 18:49

Obsežen požar na Polhograjski gori

Ponedeljek, 3. aprila, je bil v znamenju gašenja obsežnega požara na pobočju Polhograjske gore oz. Sv. Lovrenca. Prvi so bili ob 12:23 na mesto gozdnega požara napoteni gasilci iz PGD Polhov Gradec, ki so kaj hitro ugotovili, da zastavljeni nalogi ne bodo kos. Zaprosili so za pomoč tudi gasilce iz PGD Dvor in PGD Zalog, a se je tudi s to dodatno pomočjo izkazalo, da je požaru na strmem pobočju preobsežen. Na podlagi načrta alarmiranja občine se je tako aktiviralo 8 gasilskih društev PGD Dvor, PGD Polhov Gradec, PGD Zalog, PGD Črni vrh, PGD Podsmreka, PGD Dobrova, PGD Butajnova – Planina in PGD Hruševo.

Zagorelo je na nasprotni strani Mačkovega grabna. Nemudoma se je pristopilo k izvedbi gašenja s črpanjem vode iz Božne ter izvedbo napadov po pobočju navzgor. Ob kasnejšem prihodu dodatnih ekipe se je po eni strani požara izvedel napad neposredno iz cisterne PGD Dobrova. Dodatne motorne brizgalne (za izvedbo verig) ni bilo možno postaviti, saj na strmem pobočju ni nikakršnih poti.

Na kraj intervencije je prišlo približno 100 gasilcev, vse bolj pa se je kazalo, da brez pomoči helikopterja, požar do večera ne bo omejen, kaj šele pogašen. Vodstvo intervencije je tako preko Civilne zaščite občine Dobrova – Polhove Gradec zaprosilo za pomoč gašenja požara s pomočjo helikopterja. Po približno 1 uri je bil po vseh protokolih, ki veljajo v takšnih primerih, helikopter Slovenske vojske Bell-412 odobren. Posadka je seboj pripeljala velik bazen in vrečo, s katero zajema vodo. Ker pa se je obetala daljša intervencija, je po cesti kasneje prišla tudi vojaška cisterna z gorivom (kerozinom) za helikopter. Pristajališče in mesto velika bazena sta bila locirana nad cesto pri Turističnem domu. Iz Božne se je tako preko motornih črpalk izvedlo konstantno polnjene bazena. Helikopter je nad požariščem opravil 49 preletov pri tem pa je polil 37 kubičnih metrov vode.

Skupnimi močmi nam je tako uspelo ravno pred mrakom pogasiti požar, na kraju pa je ostala požarna straža, saj zaradi manjših žarišč obstaja velika nevarnost vnovičnega vžiga. Gašenje požara je tako trajalo 8 ur.

Nočno in dopoldansko dogajanje; 4.4.2017

Požarna straža je opazila, da je na požarišču znova zagorelo. To se je zgodilo ob 23:22. Na gašenje požara so bili tako aktivirani gasilci PGD Dvor in PGD Polhov Gradec. Zagorelo je na vrhnjem delu požarišča, do katerega vodi približno pol ure hoje v strm klanec. Najprej pa je potrebno seveda prečiti Božno, saj mostu ni. Zaradi možnosti vnovičnega vžiga, se je od dnevnega gašenja postil napeljan cevovod, zaradi česar nam je bilo nekoliko lažje. Na vrh je bilo potrebno še vedno prinesti veliko opreme (nahrbtnjače, požarne metle, krempi, grablje, cevi, ročnike, motorne črpalke). 30 polno opremljenih gasilcev je tako zagrizlo v klanec in pričelo z gašenjem požara.

S primerno taktiko je ogenj počasi pričel ugašati, tako da je lahko večina gasilcev kraj zapustilo ob 3:30. Na požarni straži je tako ostalo le nekaj članov PGD Zalog, ki pa so ob 6:24 opazili, da je na novem mestu kot ponoči znova zagorelo. Zaradi delovnega dne se je tokrat na boj proti ognju opravilo 10 gasilcev, katerim so se kasneje pridružili še dodatni gasilci. Zgodba pa ponovno enako – opremljeni gasilci z orodjem za gašenje gozdnih požarov na vrh požarišče, boj z ognjem, zmaga in vrnitev v dolino.

Z gašenjem se je zaključilo ob 13:30. Ob vožnji domov pa so bili naši pogledi usmerjeni proti Ljubljeni, kjer se je na hitro pooblačilo. In končno – dež, ki je bil več kot dobrodošel, saj je zalil še vse skrita žarišča.