Avtor: 13.08.2013 ob 21:18

Odšli smo na pomoč primorskim gasilcem

V nedeljo, 11. avgusta, ob 2.45 je zagorelo na območju med Škrbino in Trsteljem, občina Komen. Požar so pričeli gasiti domači gasilci, katerim so se preko dneva pridružile tudi enote v obalnokraški in severnoprimorski regiji. Zaradi nevarnosti, da so na terenu neeksplodirana ubojna sredstva so na kraj požara odšli pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Pomoč pri gašenju požara sta nudila tudi dva helikopterja Slovenske vojske.


[foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Zaradi velike razsežnosti požara na površini okoli 50 hektarjev je bil v nedeljskih popoldanskih urah aktiviran državni načrt v primeru velikih požarov v naravnem okolju. V pripravljenosti sta bila tudi helikopterja države Italije in Hrvaške. Požar so v popoldanskih urah gasilci in helikopterja Slovenske vojske omejili. V večernih urah so na pomoč na podlagi državnega načrta že prišli gasilci iz regije Ljubljana II (Dobrepolje, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Loški Potok, Ribnica).


[foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Potek aktiviranja in odhod na Primorsko

Hkrati z aktiviranjem gasilcev iz regije Ljubljana II so bili za pomoč pri gašenju požara na Trstelju naprošeni tudi gasilci iz regije Ljubljana I, v katero spada tudi GZ Dolomiti. Vodja intervencije je aktivacijo gasilcev iz naše regije izvedel v nedeljo ob 17.00. Poziv je prejel regijski poveljnik Iztok Zajc, ki je nato vse poveljnike gasilskih zvez obvestil o aktiviranju. V popoldanskih oz. bolje rečeno večernih urah se je tako pričelo nabiranje članov, ki bodo v ponedeljek zjutraj odšli proti Primorski. Naloga vsekakor ni bila lahka, saj je bil ponedeljek delovni dan. Iz GZ Dolomiti je sodelovalo 11 članov (4 PGD Podsmreka, 3 PGD Polhov Gradec, 2 PGD Dvor, 2 PGD Hruševo) in dve vozili.


[foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Zborno mesto za celotno regijo Ljubljana I je bilo v ponedeljek ob 5.00 na parkirišču pred trgovskim centrom Rutar na Rudniku. Preko 200 gasilcev in 40 vozil se je v konvoju po avtocesti odpeljalo proti Trstelju. Po prihodu na štabno mesto smo se razdelili na manjše sektorje in tako nadomestili nočno izmeno gasilcev, ki je bila sestavljena iz društev regije Ljubljana II. Gasilci GZ Dolomiti smo delovali na sektorju 2, kjer so bili naši vodiči gasilci iz bližnjega Šempetra pri Gorici. Vsak sektor namreč dobi domače gasilce (vodiče), ki pomagajo pri orientaciji na požaru. Z nami so gasili še gasilci GZ Velike Lašče.

Brez rok ne gre

Naša naloga je bila zalivanje robnega pasu požara, kjer se je na posameznih mestih še vedno kadilo, ognja pa praktično ni bilo več. S pomočjo izpihovalcev zraka, ki so jih imeli domači gasilci, smo z večkratnim prekopavanjem ter zalivanjem terena s pomočjo nahrbtnjač požar uspešno pogasili. Tako je bil požar v ponedeljek ob 15.00 tudi dokončno pogašen, kar je pomenilo, da smo lahko zapustili mesto intervencije in se odpravili proti domu.


[foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Zahteven teren

Gašenje je potekalo na zahtevnem in strmem pobočju Trstelja. Z vozili smo se peljali proti vrhu Trstelja po ozki asfaltno-makadamski poti, ki ni omogočala srečavana vozil. Ves ostali del je bilo potrebno narediti ročno. Po območju sektorja 3 smo tako imeli na strmem pobočju polnem skal razpeljanih preko 1,5 km cevi. Delo je bilo naporno, zato smo se že na začetku razdelili v skupine in izmenično opravljali delo. Za vse je bilo odlično poskrbljeno. Ob prihodu smo prejeli sendvič, tekom dneva pa nas je čakal še topel obrok (golaž), ves čas pa nam je bila na voljo voda, ki je bila še kako potrebna, saj telo ob naporu in visokih temperaturah še hitreje dehidrira.


Fotogalerija: 12.08.2013 – intervencija na Trstelju [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor][foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]