Avtor: 14.01.2011 ob 23:59

Posvet gasilk Regije Ljubljana I

Posvet gasilk Regije Ljubljana I je bil letos tretji po vrsti. Srečale so se v kulturnem domu na Jezeru, 14. januarja 2011. Udeležba 160 gasilk in tudi gasilcev je potrdila, da hodijo v pravo smer, saj je cilj približati vedno aktualne teme na prijeten in humoren način. Srečanja so se udeležile tudi članice GZ Dolomiti.

Poročilo o posvetu

Poglejmo nazaj! Lani nas je obiskal Oskar Neuwirt s čisto življenjsko temo: nevarnosti v gospodinjstvu. Z nekaj demonstracij in zabavnim nastopom je navdušil tudi bolj zahtevne slušatelje. Največ uporabnih nasvetov smo slišale o uporabi gospodinjskega plina. Sledil je še zabavni kviz – najšibkejša cev, da smo tudi me pobrskale za že osvojenim znanjem v naših možganih. Splošna ocena je bila, da bomo nastop Oskarja težko prekosile.

Letošnje leto smo zastavile drugače. Najprej so nas pozdravili: župan Brezovice Metod Ropret, predsednik GZ Brezovica Marko Susman, predsednica PGD Jezero Katarina Golob, predsednica komisije za članice GZ Marjanca Suhadolnik, ter Iztok Zajc in Franc Bradeško, poveljnik in predsednik regije Lj I. Sledilo je prvo predavanje o pravilih nastopanja in vodenja. Voditeljica Saša Einsiedler je na edinstven način predstavila spretnosti nastopanja. Ta vključujejo preprosto, odprto in nasmejano držo govorečega, hkrati pa jih govornik dopolnjuje s svojo samozavestjo. Svoje besede je dopolnila z nekaj primeri iz prakse, ki se najpogosteje dogajajo v javnem življenju. Bila je odlična, kar je potrdil izreden aplavz v dvorani. Po malici je sledil drugi del, ki smo ga oblikovale kar udeleženke same. Posebna ‘okrogla miza’ ali govorni kotiček je imel naslov: kaj dekleta delajo v gasilskem društvu? V omizju so sodelovali: moderator Boštjan Terček, predsednik PGD Velika Brajda Frančišek Merlotek in članice PGD Babja Vas: Saša Belissima, Janja Fajermen in Katarina Vednotu. V vodenem klepetu smo izvedeli kar veliko podrobnosti o stereotipnem razmišljanju moških o gasilkah, o včasih razvajenih dekletih, ki rade vidijo postavne fante, o zagretih puncah, ki gredo tudi na IDO in tajnicah, ki kuhajo kavo in ‘pucajo’ za fanti. Kljub nasmejani dvorani smo lahko zasledile drobec razmišljanja: kaj pa, če bi tudi jaz naredila kaj več v svojem društvu? Saj lahko premagam običajne ovire in prispevam več kot sem doslej! Prvi korak je vedno na meni, storiti ga moram sama.

V času odmorov smo lahko kupile ročno izdelan in domiselno oblikovan nakit, ki ga je izdelala Anica Tomšič. Celoten izkupiček je bil namenjen bolnicam, ki so premagale raka na dojki. Po zaključku programa je sledilo še krajše druženje z željo, da se prihodnje leto spet vidimo.

Letos smo prvič izvedle anketo o zadovoljstvu prisotnih. Vrnjenih je bilo 100 vprašalnikov. Po prebiranju odgovorov sem razmišljala: ali je cela dvorana prepisovala? Najpogostejše besede zanimivo, poučno, zabavno so potrdile, da je vedno zaželeno, da na humoren način izvemo kaj novega ali pa utrdimo nekoč že osvojena znanja. Druga posebnost je starostna in izobrazbena struktura prisotnih. Najmlajša je imela 18 let in najstarejša 76 let, več kot polovica pa VI. oziroma VII. stopnjo izobrazbe. Ne glede na omenjene podatke se med nami skriva mnogo neizkoriščenih sposobnosti, volje in navdušenja. Le izkoristiti ga moramo!

Posebna pozornost velja tudi kolegicam, ki so organizirale izvedbo posveta. Domačinke so nas že na vhodu pričakale s kuhanim vinom, čajem in posebno vstopnico – spominčkom, ki je delo malčkov iz tamkajšnjega vrtca. Prav tako so slike najmlajših krasile stene v dvorani. Odlična obara, izbrana posoda in učinkovita postrežba je navdušila tudi zahtevnejše med nami. Piko na i so postavile z izbornim pecivom, za katerega se je potrudilo veliko domačih gasilk.

Še enkrat se zahvaljujem vsem, gasilkam in gasilcem, ki ste v zadnjih treh letih sodelovali pri posvetih za članice. Hvala za trud, dobro opravljeno delo in navdušenje, ki ga delite s celotno regijo. Veselim se srečanja v januarju 2012.

Marija Kunstelj, komisija za članice LJ I


Fotogalerija: 14.01.2011 – posvet članic [foto: Iztok Zajc]