Avtor: 04.11.2013 ob 19:07

Predsednik Državnega zbora sprejel udeležence gasilske olimpijade


Slovenska olimpijska gasilska reprezentanca [foto: Državni zbor Republike Slovenije]

Predsednik Državnega zbora Janko Veber je ob zaključku meseca požarne varnosti, v ponedeljek, 4. 11. 2013, sprejel udeležence mednarodne gasilske olimpijade.

Ena od prijetnejših dolžnosti v Državnem zboru je, če lahko nagovoriš tako veliko in predvsem uspešno skupino državljank in državljanov,” je gasilke in gasilce nagovoril predsednik Državnega zbora Janko Veber. Izrazil je prepričanje, da gasilke in gasilci zelo veliko pripomorejo k varnemu življenju v Sloveniji in da se na njih lahko zanesemo, da nam bodo priskočili na pomoč, ko nam bo ta še kako potrebna. Ob vsem tem delu pa gasilke in gasilci najdejo še dovolj časa za intenzivne priprave na tekmovanja, ki so, tako predsednik, plod prostovoljnega dela in velikega truda vodstev prostovoljnih gasilskih društev in tudi mentorjev, ki delajo z najmlajšimi in tudi nekaterimi starejšimi kategorijami gasilk in gasilcev. “Ko za vse to dobite nagrado v obliki zlatih, srebrnih, bronastih in pa tudi drugih mest, ki ste jih dosegli, je to delo poplačano,” je dejal Veber in dodal, da “smo na delo gasilk in gasilcev ponosni prav vsi.

Med drugim je dejal, da je tudi sam imel veliko čast spremljati dogajanje na mladinski in članski olimpijadi, in sicer leta 2009 v Ostravi. Tudi takrat je bilo veliko navdušenja nad uspešno udeležbo gasilk in gasilcev, tokrat, v Franciji, pa so enote dosežek še presegle. Dejal je, da smo ponovno dokazali, da kot malo številčen narod premoremo izjemno veliko sposobnosti in predvsem pripravljenosti, da dosegamo tako dobre rezultate, kot so jih dosegli gasilke in gasilci. Izrazil je željo, da bi delo Gasilske zveze Slovenije kot tudi uprave in prostovoljnih gasilskih društev tudi v prihodnosti potekalo na tako visoki ravni, kot je do sedaj. Ne samo, da ohranjate premoženje in pomagate predvsem tistim, ki so pomoči potrebni, ampak tudi vzgajate generacijo, ki prihaja za starejšimi gasilkami in gasilci, je dejal Veber in dodal, da je ravno delo z mladimi neprecenljive vrednosti in bo bogatilo našo družbo tudi v prihodnosti. Ob koncu je predsednik Državnega zbora Janko Veber vsem iskreno čestital za predano delo v gasilstvu.


Nagovor Janka Vebra slovenska olimpijski gasilski reprezentanci [foto: Državni zbor Republike Slovenije]

Izjemni uspehi na olimpiadi

Gasilska olimpijada je potekala od 14. do 21. julija 2013 v Mulhousu v Franciji. Od trinajstih tekmovalnih enot so slovenske ekipe osvojile: 5 prvih mest, 2 drugi mesti, 2 tretji mesti, 1 četrto mesto, 1 deveto mesto, 1 enajsto mesto in 1 šestdeseto mesto.

Mladinke PGD Pameče-Troblje so obranile naslov prvakinj, mladinke PGD Zbilje pa so dosegle 4. mesto. Mladinci PGD Starše so v moški konkurenci dosegli 9. mesto. V tekmovalnem delu članov A so fantje iz Žažarja dosegli 2. mesto, na 3. mesto so se uvrstili A člani iz Šmartnega na Pohorju. Med člani B so 1. mesto dosegli PGD Hajdoše, 3. mesto Šmartno na Pohorju, 11. mesto pa PGD Štrekljevec. Na odlično 1. mesto so se zavihteli poklicni A člani PIGD Impol Sl. Bistrica. V kategoriji A so dekleta iz Hajdoš osvojile 1. mesto, na 2. mestu so jim sledila dekleta iz Majšperka. Med članicami B so 1. mesto osvojile dekleta iz Hajdoš. Med nastopajočimi so bili tudi člani A PGD Šentjošt, ki se jim je vaja nekoliko ponesrečila, zaradi česar so pristali na 60. mestu.

vir: Državni zbor Republike Slovenije [dz-rs.si]