Avtor: 26.05.2016 ob 20:29

Prva vaja članic GZ Dolomiti

Pa je prišla. Vaja samo za članice… Tako smo se v nedeljo, 22. maja 2016, prvič zbrale članice GZ Dolomiti. Sodelovale smo gasilke petih društev (PGD Brezje, PGD Črni Vrh, PGD Dobrova, PGD Dvor in PGD Hruševo). Pet društev pa se zaradi višjih dogodkov žal ni moglo udeležiti vaje. Tako nas je bilo skupaj 18.

Zbor smo imele ob 8h pred PGD Polhov Gradec, kjer smo se razdelile v 2 ekipi po 9 in se odpravile na dve različni lokaciji.

Na eni izmed lokacij smo se seznanile z lažnim alarmom, vendar nato dobile “poziv” na prometno nesrečo in se ob koncu seznanile tudi z vrvno tehniko. Na drugi lokaciji pa smo se spoprijateljile z IDA (izolirnimi dihalnimi aparati), jih tudi uporabile na praktični vaji v grajskem stolpu in pri pregledu zadimljenega prostora.

Tako smo imele možnost prevzeti naloge vodje intervencije, delati z radio vezami, vitlom in motorno žago. Spoznale smo, vponke, “gurtne” in vrvi za reševanje iz globin in višin, ter poizkusile rešiti nekoga ki je padel z višine in obvisel. Nase so poveznile IDA tudi tiste, ki nimajo narejenega tečaja in poizkusile kako poteka delo s takšnim aparatom.

Celotna vaja je trajala 4 ure, predvsem pa je bila namenjena izobraževanju članic na področju operative, in sedaj ko smo ugotovile kako luštno nam je lahko, upamo, da to ni bila prva in hkrati zadnja vaja ampak zgolj prva v nizu mnogih.

Ob tej priložnosti pa bi se iskreno rada zahvalila tistima dvema, ki sta mi priskočila na pomoč, da sta prevzela to na svoja pleča in izpeljala vajo ter poskrbela, da smo se nekaj naučile in da je bila vaja izpeljana tako kot mora biti. Hvala Markotu Zibelnik (član PGD Dvor in pedagog-andragog na ICZR Ig) in hvala Damijanu Plestenjak (član PGD Polhov Gradec ter poklicni gasilec na GBL).

Hvala tudi vsem, ki ste nas prišli pogledat in podpreti. Med drugim tudi župan naše občine Dobrova – Polhov Gradec Franc Setnikar, poveljnik GZ Dolomiti – Filip Božnar, poveljnik PGD Hruševo – Franc Kožuh, predsednik regije Ljubljana I. – Franc Bradeško, podpoveljnik GZ Slovenija in poveljnik regije Ljubljana I. – Iztok Zajc in član gasilskega zavoda Trbovlje – Uroš Češnjevar.

Z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Nina Košir,
predstavnica za članice PGD Hruševo