Avtor: 12.05.2013 ob 20:46

Šentjoščani najhitrejši na teku po planiški velikanki


Med gasilskimi štafetami so v Planici slavili Šentjoščani [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

V Planici smo bili v nedeljo, 12. maja, ob pretežno sončnem vremenu, z eno krajšo ploho za popestritev, priče resnično napetim tekom na letalnico bratov Gorišek. Za vrhunec in ovacije pod Poncami je poskrbel Slovenec Simon Alič, ki je v zadnjih 20 metrih moškega teka posameznikov prehitel velikega favorita in lanskoletnega zmagovalca, Turka Arslana Ahmeta. Med dekleti je lansko zmago obranila avstrijska tekačica na smučeh Teresa Stadlober, druga je bila Slovenka Neja Krišnar.

Deževna sobota ni obetala dobrih razmer za nedeljski tek na letalnico bratov Gorišek, a vreme se je tekmovalcev usmililo in nedelja se je v dolini pod Poncami začela s soncem. Na startu najtežjega gorskega šprinta se je pojavilo malo manj kot 300 tekačev v moški in ženski kategoriji posameznikov, 25 moških, ženskih in mešanih štafet, ter 19 gasilskih društev. Slednji so v gasilskih delovnih oblačilih tekli štafeto 8×50 metrov, za štafetno palico pa je služila kar gasilska čelada.


Za prvimi štafetami je že polovica poti [foto: Franci Zibelnik/PGD Dvor]

Proga v Planici je dolga le 400 metrov, a se pri tem vzpne za slabih 200. Strmina je tako huda, da več kot pol proge tekači premagajo kar po vseh štirih.

Med gasilci najboljši PGD Šentjošt

Tudi med gasilskimi štafetami so se bili hudi boji. Fantje in ena punca so pokazali, da niso le mojstri vodnih curkov in veselic, ampak tudi teka v breg. Šprint v pravem pomenu besede so dobili člani PGD Šentjošt, do vrha pa so rabili le dve minuti in slabih 34 sekund. Denarna nagrada v višini 2.000 € jim bo prišla še kako prav pri pripravah na olimpiado, ki jih čaka v mesecu juliju. Drugo mesto so zasedli člani PGD Žažar, tretji pa so bili člani PGD Kapla.

V ekipi PGD Črni vrh nad Idrijo je nastopil tudi član PGD Dobrova. Med posamezniki pa je v absolutni konkurenci nastopil Klemen Zibelnik, sicer član PGD Dvor.


V Planici so se odvijali ogorčeni tekaški boji [foto: Franci Zibelnik/PGD Dvor]

Rezultati

Gasilci:
1. PGD Šentjošt 2:33,92
2. PGD Žažar 2:42,77
3. PGD Kapla 2:52,16
4. PGD Mokro Polje 2:55,88
5. PGD Ljubljana Barje 3:08,77
6. PGD Gorenja vas 3:15,29
7. PGD Čemšenik 3:16,34


Fotogalerija: 12.05.2013, Tek po planiški velikanki [foto: Klemen Zibelnik, Franci Zibelnik]