Avtor: 16.07.2013 ob 11:09

Šentjoščani že na prizorišču olimpiade

Od 14. do 21. julija 2013 Mulhouse v Franciji gosti 15. člansko in 19. mladinsko gasilsko olimpijado. Na njej bo nastopilo tudi 13 slovenskih tekmovalnih enot: 3 ekipe iz PGD Hajdoše – članice A in B ter člani B, članice A PGD Majšperk, člani A PGD Šentjošt, 2 ekipi PGD Šmartno na Pohorju – člani A in B, člani B PGD Štrekljevec, člani A PGD Žažar, poklicni člani B PIGD Impol Slovenska Bistrica, mladinke PGD Pameče-Troblje, mladinci PGD Starše in mladinke PGD Zbilje.

Celotno slovensko gasilsko reprezentanco sestavlja 168 članic in članov – med katerimi so tudi 3 sodnice in 12 sodnikov, ki bodo sodelovali oz. sodili na olimpijskih aktivnostih, ter vodstvi obeh reprezentanc.

Reprezentanca je proti Mulhousu – s 4 avtobusi in spremljevalnimi vozili – odrinila v soboto, 13. julija 2013, ob 22. uri. Pol ure pred njenim skupnim odhodom iz Hajdoš je bila pred gasilskim domom PGD Hajdoše krajša slovesnost, na kateri so olimpijcem spregovorili Marjan Meglič, predsednik OGZ Ptuj, mag. Stanislav Glažar, župan občine Hajdina, in Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije in vodja članske reprezentance.


Stadion v Mulhousu

Dolga vožnja proti Franciji

Člani A PGD Šentjošt so iz Dolgega mosta v Ljubljani najprej odšli proti Hajdošam, nato pa so se odpravili na 12 urno vožnjo proti Mulhouse. Nedeljsko dopoldne so opravili formalnosti glede akreditacij ter se odpravili na mestni stadion, kjer bo potekala olimpiada. Vse slovenske članske enote so nastanjene v nekoliko oddaljeni šoli, kjer tekmovalci spijo na zložljivih posteljah v eni izmed učilnic.

Prvi uradni trening poskrbel za odlične čase

Prvi uradni trening so člani PGD Šentjošt opravili v ponedeljek v popoldanskih urah. Na tekmovalnem orodju so se odlično znašli, saj so vajo opravili v času nekaj stotink nad 30 sekundami. Že prej pa so ekipe opravile trening na orodju, ki so ga v Francijo pripeljale iz Slovenije. Odličen čas pa je uspel ekipi članov A PGD Žažar, ki so vajo opravili pod 29 sekundami.

V torek je na olimpiadi na sporedu še en uradni trening.