Avtor: 05.11.2012 ob 23:48

V tednu dni še tretjič poplave

Obilne padavine, ki so v ponedeljek, 5. novembra, zajele Slovenijo so imele za posledico poplave praktično po celotni državi. Izjema ni bila niti Gradaščica.

Aktivnosti v zvezi s poplavami so se tokrat pričele ob 9:30, ko so člani PGD Dvor z GVC 16/25 izvozili in pregledali območje tradicionalnih poplav. Gradaščica je že pričela poplavljati regionalno cesto Dobrova – Polhov Gradec pri Bišnici (pr Zorcu) zaradi česar je bil obveščen Center za obveščanje Republike Slovenije, ki je poslal cestno podjetje, da je cesto zaprlo. Gladina Gradaščice se je le še večala in ob 13:00 je hidrološka postaja Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) Dvor namerila višino vode 307 cm in pretok 65,6 m3/s. To je nova rekordna višina Gradaščice na omenjeni hidrološki postaji ARSO-a. Rekordna višina Gradaščice je bila do sedaj zabeležena septembra 2010 in je znašala 306 cm.

Zakaj je bila tokrat dosežena rekordna višina Gradaščice na hidrološki postaji ARSO-a?

Brežina, ki leži gorvodno od mesta, kjer je postavljena hidrološka postaja ARSO-a, je v poplavah v preteklih letih popustila in se je voda razlila po travniki in poljih (po Tlakah) ter tako obšla merilno postajo. V letošnjih poplavah je sanirana brežina vzdržala, zaradi česar je več vode priteklo na merilno mesto.

Prevoz šoloobveznih otrok in potnikov na avtobusu LPP

V času neprevoznosti glavne ceste je bilo pri Bišnici (pr Zorcu) na cestišču tudi nad 50 cm vode, Gradaščica pa je poplavljala tudi na dveh mestih pri Logu (pri skalah), zaradi česar je bila glavna cesta kar nekaj ur zaprta. V tem času so s poukom končali tudi učenci v Osnovni šoli Polhov Gradec. Šolski avtobus zaradi visoke vode ni vozil, zato so otroke preko vode dvakrat prepeljali z gasilskim vozilom. Ravno tako so dvakrat preko poplavljenega cestišča na relaciji Log – Polhov Gradec prepeljali potnike na rednem avtobusu LPP-a. V vmesne času so preko vode prepeljali še nekaj domačinov, ki do svojih domov v Dvoru na drugečen način nismo uspeli priti.

Aktivirani tudi PGD Polhov Gradec in PGD Hruševo

Ob 11.10 je v voda vdrla v kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Hrastenice. Gasilci PGD Hruševo so izčrpali vodo in preusmerili tok potoka ob hiši. Na cesti Žirovski vrh – Osredek so očistili več meteornih jaškov in cestnih prepustov.

Ob 11.14 so na hudourniku na Podrebri in na cesti v naselju Srednja vas gasilci PGD Polhov Gradec očistili cestne propuste in zavarovali poplavljeno cestišče. Zaradi poplav so nudili pomoč pri prevozu šolskih otrok.

Umirjanje razmer

Gradaščica je pričela upadati po 14:00 uri, iz cestišča se je umaknila po 16:00, ko je bila tudi znova odprta regionalna cesta Dobrova – Polhov Gradec. Nekaj dlje pa je bila poplavljena še lokalna cesta Belica – Babna Gora.

V tednu dni še tretjič poplave

V zadnjem tednu so bili na področju poplav zelo aktivni, saj so bili že tretjič aktivirani zaradi poplavljenih cest. Če sta bili pretekli dve poplavi po višini vode na glavni cesti dokaj enaki, je bila današnje višina vode na cesti za približno 5 do 10 cm višja kot pretekli dve.


Fotogalerija: 05.11.2012 – poplave [foto: Klemen Zibelnik]