Avtor: 30.12.2020 ob 15:11

Zemeljski plaz v Gabrju

V sredo, 30. decembra, se je okoli 7:45 v Gabrjah sprožil zemeljski plaz, ki je zasul cesto ter se ustavil ob hiši. Tekoče blato je prebilo garažna vrata in udrlo tudi v objekt. Prav tako je zaradi zdrsa zaledna voda ubrala drugo pot, pri čemer je del nje tekel tudi v stanovanjski objekt. Sprožitev plazu je najbrž v največji meri posledica močnega deževja in taljenja snega v preteklih dneh ter lahko tudi potresov v zadnjih dneh.

Ob 7:52 so bili aktivirani člani PGD Hruševo in PGD Dobrova, ki so pričeli s sanacijo najnujnejšega, torej črpanja vode iz objekta ter preusmerjanje zaledne vode stran od objekta. Znotraj objekta so se namestile tudi protipoplavne vreče, da se je še dodatno zajezil potek vode. Pol ure kasneje so bili aktivirani tudi člani PGD Butajnova – Planina, saj se je potrebovala “fina” potopna črpalka, katero ima v občini v lasti le omenjeno društvo.

Aktiviran je bil tudi dežurni geolog, ki si je prišel ogled plaz ter podal navodila za začasno hitro sanacijo plazu. Njegove usmeritve so bile usmerjene predvsem v navodila bagaristem in vodji intervencije, kako varno odstraniti nasuti material. Tako se je na plazovitem strmem terenu izkazala potreba po odstranitvi dreves in grmovje, zaradi česar smo bili ob 10:45 aktivirani še člani PGD Dvor. Slednji so nato plaz prekrili še s povinilom, da morebitno deževje ne bo dodatno močilo zaledja plazu.