Avtor: 05.06.2015 ob 20:08

20 let delovanja GZ Dolomiti

V letu 1994 je v Sloveniji prišlo do reorganizacije lokalne samouprave, ko je bila Slovenija iz dotedanjih 60 občin razdeljena na 147 novih občin. Na območju Občinske gasilske zveze Ljubljana-Vič-Rudnik je nastalo 6 novih občin. Ker je za požarno varnost na svojem območju odgovorna lokalne skupnost, se je tudi gasilska organizacija pripravljala na novo ureditev. V sektorju Dobrova, ki je bil sestavni del takratne občinske gasilske zveze, je bil spomladi leta 1955 ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev gasilske zveze na območju novo nastale Občine Dobrova-Horjul-Polhov Gradec.

Ker pa je bilo ime gasilske zveze po imenu občine predolgo, je bil podan predlog, da se zveza imenuje Gasilska zveza Dolomiti, saj deluje na območju Polhograjskih Dolomitov.

V letu 1998 so se v Horjulu odločili, da ustanovijo svojo občino, kar je pomenilo novo reorganizacijo Gasilske zveze Dolomiti, predvsem na operativnem področju z dvema občinskima poveljstvoma. Nekaj dni pred občnim zborom leta 1999 pa so se tudi gasilci v novo nastali občini Horjul odločili, da ustanovijo svojo gasilsko zvezo.

V letošnjem letu tako mineva 20 let od ustanovitve Gasilske zveze Dolomiti. V ta namen so se predstavniki vseh desetih društev in povabljeni gostje zbrali v gasilskem domu v Polhovem Gradcu v petek, 5. junija, in na svečani prireditvi obeležili ta visok jubilej.