Avtor: 28.05.2019 ob 19:34

24 dogodkov na eni vaji

V soboto, 25. maja, je PGD Polhov Gradec na območju polhograjske graščine pripravil vajo, katere so se udeležila vsa gasilska društva v GZ Dolomiti ter PGD Brekovice iz GZ Škofja Loka. Poudarek vaje je bil na štabnem vodenju po IPS sistemu, saj je na območju graščine prišlo do 24 manjših in večjih dogodkov, na katerih se je posredovalo z opremo iz GVC 16/15 PGD Polhov Gradec. Na vaji je sodelovalo 94 gasilcev.

Prvi so na kraj vaje prišli domači gasilci iz PGD Polhov Gradec, ki so pričeli z gašenjem požara v grajskem stolpu, zatem pa so zaradi velika števila dogodkov na pomoč priskočili tudi gasilci ostalih društev. Gasilci so se srečali z reševanjem ujetega zmajarja v krošnji dreves, reševanja otroka iz avtomobila, oživljanje obnemogle osebe, gašenja travniškega požara, gašenja dimniškega požara, reševanje prebivalcev izpod ruševin, prečrpavanju razlitega olja, zajezitvijo nevarnih snovi v potoku, reševanje ujetega ponesrečenca izpod bagra, reševanja utopljene osebe ter še številne druge dogodke.

Vaja se je karseda približala realnemu stanju, saj je sledila vsem smernicam, ki bi se ob taki razsežnosti intervencije odvile tudi v realnosti. Tako je bil 15 min po pričetku vaje o razsežnosti dogodkov obveščen župan občine in poveljnik civilne zaščite. Ob koncu vaje je bila organizirana tudi novinarska konferenca vodji vaje, saj bi bilo ob tako množičnih dogodkih to v praksi tudi potrebno izvesti.