Avtor: 13.04.2013 ob 20:12

Člani A PGD Šentjošt gredo na olimpijado


Vaja z motorno črpalko [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

V Slovenski Bistrici je v soboto, 13. aprila, potekalo izbirno gasilsko tekmovanje za gasilsko olimpijado v Franciji, ki se ga je udeležilo 32 tekmovalnih enot in 1 enota izven konkurence. Glede na sprejeto število enot in norm na seji Upravnega odbora in Štaba operative GZS se iz izbirnega tekmovanja nadaljnjih priprav za olimpijado udeleži 12 tekmovalnih enot ter enota mladink PGD Pameče-Troblje, ki se olimpijade udeleži na podlagi prvega mesta na zadnji olimpijadi v Kočevju.


Vaja z motorno črpalko [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Osmerica za tri prosta mesta

Med ekipami članov A so bili tudi predstavniki PGD Šentjošt. V Slovensko Bistrico so odpotovali v zgodnjih jutranjih urah, poleg njih pa se je za nastop na olimpijadi borilo še sedem ekip. Žreb je določil, da so Šentjoščani nastopili zadnji. Na kvalifikacijah veljajo pravila, da lahko enota v 15 minutah izvede dve vaji z motorno črpalko in dve vaji štafete. Pri vaji z motorno črpalko so enote štartale na francosko povelje. Za končni rezultat se upošteva najboljši rezultat posamezne vaje (najboljša vaja z MB, najboljša štafeta). Na olimpijado so se pri članih A uvrstile najboljše tri enote.


Štafeta [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Obe vaji odlični

Šentjoščani so prvo prvo vajo z motorno črpalko opravili suvereno, elektronsko merjene pa je pokazalo čas 30,51 s. V drugi vaji se jim je pri spajanju sesalnega voda nekoliko zalomilo, zaradi česar so bili za nekaj sekund počasnejši. Na štafeti so oba teka izpeljali vrhunsko, boljši izmed časov pa je bil 54,06. Že po prihodu v zadnjega člana štafete v cilj so fantje vedeli, da jim stopničke ne morejo uiti ter posledično pot v Francijo.

Nestrpnost pred uradno razglasitvijo se je stopnjevala, a so bili vsi treningi v zadnjem obdobju poplačani z drugim mestom. Boljši so bili le člani PGD Žažar, tretje mesto pa so zasedli člani PGD Šmartno na Pohorju.


Prejem pokala za drugo mesto [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Norma že izpolnjena

Seveda pa bodo morale enote pred odhodom na olimpijado – do meseca julija – doseči tudi sprejete norme. Kar 10 tekmovalnih enot, ki se udeležijo nadaljnjih priprav, so že na izbirnem tekmovanju dosegle predpisane norme. Normo za olimpijado pa je preseglo tudi nekaj enot, ki se v nadaljnje priprave niso uvrstile. Pri članih A je bila norma 413,0 točk, Šentjoščani so jo na primer presegli kar za 2,43 točke.


Ekipna slika članov A PGD Šentjošt [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Julij v znamenju olimpijade

15. gasilska olimpijada in 19. mladinska gasilska olimpijada bosta potekali od 14. do 21. julija 2013 v mestu Mulhouse v Franciji.


Fotogalerija: 14.04.2013 – kvalifikacije za olimpiado [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]
Rezultati: Kvalifikacije za olimpiado