Avtor: 25.07.2022 ob 20:49

Gašenje požara na Krasu

Na Krasu na območju Kostanjevice na Krasu, Temenice, Trstelja, Opatjega Sela in drugih naseljih je ogenj zajel približno 3.500 ha veliko območje. Ker je šlo za največji požar v zgodovini Slovenije smo na pomoč pri gašenju priskočili gasilci iz celotne Slovenije. V večih 12-urnih izmenah smo sodelovali tudi gasilci naše gasilske zveze. Prisotni smo bili tako v dnevnih kot nočnih izmenah.

Naša naloga je bila v prvih dneh sodelovanja branjenje požarnih presekov, da se požar ne bi razširil preko prometnici in tako še bolj ogrožal stanovanjske objekte. Izvajali smo tudi kontrolirane kontra požige, da smo namerno zakurili del ob cesti z namenom, da se požar ob prihodu do tam ustavi, ker nima več gorljivega materiala.

V zadnjih dneh sodelovanja pa smo ob umiritvi situacije pričeli z zalivanje robov požara, da bi s tem preprečili morebitno vnovično širjenje.

Ves čas smo bili s strani lokalnega prebivalstva deležni oskrbe v obliki pijače in energijskih tablic ter številnih besed zahvale. Skozi naselja so se zbirali prebivalci in nas ob odhodu pozdravljali ter se nam zahvaljevali za naš trud ob varovanju njihovih hiš pred ognjem.