Avtor: 25.05.2013 ob 23:29

Kongres Gasilske zveze Slovenije prinesel novo vodstvo

V Kopru je, v soboto, 25. maja, potekal 16. kongres Gasilske zveze Slovenije. V uvodnem delu kongresa je poleg slavnostnega govornika predsednika Državnega zbora Janka Vebra, podžupana Mestne občine Koper Danijela Cepa in ministra za obrambo Romana Jakiča zbrane nagovoril tudi dotedanji predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren.


Zborovanje na stadionu Bonifika [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Slovenska gasilska organizacija v mednarodnih krogih uživa veliko spoštovanje in ima zelo dolgo tradicijo. Na slovesnosti so dosedanjega poveljnika Gasilske zveze Slovenija Matjaža Klariča razglasili za častnega poveljnika Gasilske zveze Slovenije. Podelili so tudi najvišja gasilska priznanja, in sicer so Kipec gasilca prejeli Janez Gornik, Janez Hočevar, Stane Matjašič, Alojzij Kosec in Jože Veber; Kipec Matevža Haceta pa Stanislav Hunjadi, Anton Planinc, Janez Merc, Franc Pance, Mihael Boranič, Boža Rozman in Helena Brglez. Številni vodstveni predstavniki gasilskih zvez iz tujine, ki so bili gostje na kongresu, so slovenskim gasilcem čestitali za opravljeno delo ter se jim zahvalili za odlično sodelovanje.


Parada ob kongresu GZS [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Na tajnih volitvah je v drugem krogu novi predsednik Gasilske zveze Slovenije postal Jošt Jakša iz Ljubljane (94 glasov proti 91 glasovom dosedanjemu predsedniku Antonu Korenu), ki bo zvezo vodil prihodnjih pet let, pridružuje se mu tudi nov poveljnik Franci Petek iz Starš.

Kongres se je v Kopru zaključili z mogočno parado, na kateri je sodelovalo kar 4500 svečano opravljenih gasilcev s kar 750 praporji iz vse države. Med udeleženci so bili tudi predstavniki skoraj vseh društev iz GZ Dolomiti. Zaključne parade in zborovanja na stadionu Bonifika pa se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.


Fotogalerija: 26.05.2013 – parada ob kongresu GZS [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]