Avtor: 22.10.2014 ob 21:07

Nove stoletne poplave Gradaščice


Odstranjevanje posledic neurja je bilo naporno [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Slovenijo je v noči na sredo, 22. oktobra, zajelo močno neurje, ki je prineslo obilne padavina in močan veter. Padavine so zajele največji del severni in zahodni del Ljubljanske kotline, padlo je tudi 200 litrov dežja. Ob porečju Gradaščice so močno narasli hudourniki, ki so veliko težav povročili v večih naseljih.


Nanošeni gramoz ob stanovanjski hiši [foto: Franci Zibelnik/PGD Dvor]

Gasilska društva so bila aktivirana ob 1:09, saj je voda pričela vdirati v stanovanjske in gospodarske objekte ter poplavljati ceste. Zatem so se klici oz. pozivi sledili eden za drugim, Gradaščica pa je iz minute v minuto naraščala. Tako je ob 2.00 zjutraj zgolj v pol ure narasla za kar 104 cm, ob 4:30 pa je po podatkih hidrološke postaje ARSO Dvor – Gradaščica narasla vse do 320 cm. Obe vrednosti sta po naših podatkih rekordni. Za primerjavo ob avgustovskih poplavah 2014 je Gradaščica segala 314 cm. Potrebno pa je poudariti, da se je tokrat ogromno vode razliko po travnikih in poljih.


Najvišja višina vode je bila višja za vsaj še pol metra [foto: Franci Zibelnik/PGD Dvor]

Voda je poplavila 20 stanovanjskih objektov in 5 proizvodnih prostorov. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Gasilci so evakuirali eno družino, rešili nepokretno osebo in reševali več voznikov osebnih in kombiniranih vozil. Ob interventni vožnji proti prebivalcem, ki so bili življensko ogroženi, je bilo huje poškodovano gasilsko vozilo PGD Dvor.