Avtor: 05.11.2014 ob 20:07

Protipoplavne vreče pripravljene

Uprava za zaščito in reševanje in ARSO opozarjata, da je na našem območju pričakovati večje količine padavin in povišane vodotoke. Obveščamo vas, da ima Občinski štab civilne zaščite občine pripravljene protipoplavne vreče in pesek, ki se bodo razdelile med občane, s pomočjo gasilskih društev.

Lokacije delitve vreč za dobrovško območje so pri PGD Dobrova in PGD Hruševo, dežurni kontakt Božnar Filip (031/842-842) in Pustavrh Roman (041/570-995) za polhograjsko območje pa pri stari žagi na Pristavi, dežurni kontakt Koprivec Franc (041/616-727).

V primeru najhujših nalivov bodo gasilci v stalni pripravljenosti za pomoč občanom. V primeru, da potrebujete pomoč, se lahko obrnete na poveljnika Civilne zaščite Franca Koprivca (041-616-727) ali 112.

Pozivamo vse občane, da pregledajo, očistijo in zagotovijo pretočnost meteornih voda okoli svojih bivališč.

Priporočamo spremljanje napovedi in opozoril ARSO.

Štab CZ občine Dobrova- Polhov Gradec

Ravnanje s protipoplavnimi vrečami

Vreč ni potrebno vrniti niti jih nihče ne bo pobiral. Vsi, ki boste vreče postavili, jih čimprej odstranite in pravilno skladiščite, da bodo uporabne še za naprej. Vreče so namreč razgradljive in če jih ne skladiščimo pravilno bodo v zelo kratkem času preperele in razpadle. Ne smejo biti izpostavljene soncu ali dežju. Skladiščene morajo biti v temnem in suhem prostoru. Polne vreče dvignite od tal ali odložite na leseno paleto, prekrijete s črnim PVC in vse skupaj pritrdite z zavijalno folijo. Lahko pa tudi vreče izpraznite. Pesek posušite ter ga spravite v plastične kante, posušene vreče pa spravite na temno mesto.


Protipoplavne vreče so se zlagale na palete [foto: Klemen Zibelnik/PGD Dvor]

Drugi priporočeni ukrepi
– Očistite in razkužite vse predmete, ki so bili v stiku z vodo. Če jih ni mogoče očistiti, jih zavrzite.
– Ne uživajte hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo. (Kako zagotoviti varno hrano ob izrednih razmerah).
– Ravno tako za uživanje niso primerni pridelki s poplavljenih vrtov in njiv. (Tehnološka navodila za kmetovalce na poplavljenih območjih)
– Ne pijte vode iz vodnjakov.
– Pred ponovnim priklopom električnih naprav le-te dobro presušite, električno napeljavo in naprave, ki so bili poplavljeni, naj pregleda strokovnjak.
– Prostore dobro posušite, razkužite in dnevno zračite.