Avtor: 14.04.2012 ob 23:20

Sektorska vaja na temo gozdnega požara v Polhovem Gradcu

PGD Polhov Gradec je v soboto, 14. aprila, organiziral sektorsko vajo na temo gozdnega požara. Vaja je potekala za gradom. Predpostavka je bila, da je voznik avtomobila zaradi nepazljivosti zapeljal iz cestišča, pri čemer se je vozilo vnelo. Požar je nato preskočil še na bližnji gozd in po pobočju navzgor proti staremu gradu.

Na vajo so najprej izvozili člani PGD Polhov Gradec in pričeli z gašenjem gorečega vozila. Vodja intervencije je ob prihodu na kraj dogodka zahteval drugi alarm, saj se je požar že zajel gozd. V drugem alarmu so bila tako aktivirana vsa preostala društva sektorja Polhov Gradec (Črni vrh, Dvor, Zalog) in osrednja enota Dobrova.

Člani PGD Polhov Gradec so se pretežno usmerili na desni bok požara, nekaj njihovih članov je gasilo tudi na desnem boku in pa na čelu požara. PGD Dvor in PGD Črni vrh sta se umerila na desni bok, PGD Zalog in PGD Dobrova pa na čelo požara.

Za popestritev vaje je poskrbel vodja intervencije, ki je ob čelu požara skril gasilski predmet. Širšo okolico skritega predmeta je označil in zadal nalogo, da se izgubljeni predmet najde. S prekopavanjem terena so gasilci s skupnimi močni vendarle našli predmet (gasilsko spojko).

Gozdni požar je bil pogašen, vendar s tem vaja še ni zaključila. Pri sestopu po pobočju si je eden izmed gasilcev zlomil nogo, zato ga je bilo potrebno imobilizirati. Ta del vaje je bil namenjen predvsem tistim, ki so opravili tečaj prve in nujne medicinske pomoči za prve posredovalce. Zlomljeno nogo se je imobiliziralo z vakumskimi opornicami, ponesrečenca pa se je naložili na zajemalna nosila ter jih nato dalo v koritasta nosila. Na takšen način ter s pomočjo vrvne tehnike je bil ponesrečenec prenesen po strmem in drsečem pobočju varno v dolino.


Fotogalerija: 14.04.2012, sektorska vaja za gradom [foto: Klemen Zibelnik]