Avtor: 30.10.2022 ob 21:32

Strokovna ekskurzija na Kras

Gasilska zveza Dolomiti je v soboto, 29. oktobra, za svoje organe pripravila strokovno ekskurzijo. Tokrat nas je pot odnesla na Kras. Najprej smo se odpravili na območje največjega požara, kjer smo se ustavili pri PGD Kostanjevica na Krasu. Tamkajšnji gasilci so nam predstavili delovanje društva in njihovo vlogo v obsežni 17 dnevni intervenciji.

Nadalje smo se ustavili v Sežani v tamkajšnjem Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana. Ob predstavitvi poklicne gasilske enote s strani zaposlenega smo izvedeli, da na leto v povprečju opravijo okoli 400 intervencij. Opravlja preventivna in operativna dela v zvezi z varstvom pred požari ter zaščito in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah na območjih občin Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana.

Tretji naš postanek je bil v Pivki, kjer smo si ob strokovnem vodenju vodiča ogledali Park vojaške zgodovine. Park vojaške zgodovine je muzejsko in doživljajsko središče, ki se nahaja na območju starih italijanskih kasarn v Pivki. Osnovni cilj projekta je na podlagi bogate vojaško-zgodovinske dediščine tega območja osnovati razgibano turistično središče, ki je namenjeno izobraževanju, raziskovanju in izjemnim doživetjem.

Od leta 2004 se v kompleksu razvija Park vojaške zgodovine, ki je postal največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji in tudi eden največjih vojaško-zgodovinskih kompleksov v tem delu Evrope. Obiskovalcem je v Parku na ogled več pomembnih razstav in zbirk. Ključna je razstava o nastanku slovenske države in vojni za njeno samostojnost leta 1991, posebno zanimanje pa zbujajo tudi tankovska, artilerijska in letalska zbirka ter podmornica, kot največji in po mnenju mnogih obiskovalcev tudi najatraktivnejši eksponat Parka vojaške zgodovine.