Avtor: 27.06.2020 ob 11:36

V PGD Dvor dočakali nov kombi

26. junij 2020 bo v zgodovino PGD Dvor zapisan kot dan, ko so v garažo pripeljali nov kombi za prevoz moštva GVM-1. Vozilo je tako po več mesecih izdelave konec marca prišlo v Slovenijo, nato pa se ga je odpeljalo k nadgraditelju, ki je poskrbel, da je vozilo dobilo gasilske dodatke.

Gre za vozilo znamke Volkswagen Transporter s štiri kolesnim pogonom, avtomatskim menjalnikom, ojačanim podvozjem in vzmetenjem ter zaporo diferenciala. Omenimo lahko, da gre za enaga prvih novih modelov tega vozila v Sloveniji, saj so ga pri nemškem izdelovalcu avtomobilov spremenili ob koncu preteklega leta.

V vozilo se je vgradila obvezna oprema, ki jo predpisuje tipizacija Gasilske zveze Slovenije; in sicer zvočna in svetlobna signalizacija, gasilnik, radijska postaja, ročne in varnostne svetilke ter lomilko. Dodatno se je v zadnji tovorni del vgradil predal, v katerega bo možno shraniti vso dodatno opremo predvsem iz področja prve pomoči. V vozilu bo namreč tudi AED in nahrbtnik za nudenje prve pomoči, prostor pa se je našel tudi za namestitev zajemalnih nosil.

Vozilo je pred gasilski dom pripeljal glavni šofer Uroš Kozjek, zato pa je predsednik društva Rok Setnikar vse navzoče pozdravil in se vsem zahvalil za pomoč pri največji društveni investiciji v zadnjih letih. Karakteristike avtomobila in njegovo pot od ideje do realizacije pa je predstavil poveljnik društva Gregor Peklaj. Sprejema sta se udeležila tudi predsednik in poveljnik GZ Dolomiti Franc Zibelnik in Filip Božnar ter župan občine Dobrova – Polhov Gradec Franc Setnikar. Vsi so članom PGD Dvor za novo pridobitev čestitali ter jim zaželeli srečno in varno važnjo.

S tem gasilskim vozilom bo posredovanje dvorskih gasilcev ob požarih in drugih intervencijah hitrejše, varnejše in bolj učinkovito. Z nekaj dokupljene opreme bo vrednost vozila in njegove predelave v gasilsko vozilo stala nekaj manj kot 60.000 €, pri čemer je približno polovico sredstev zagotovila Občina Dobrova – Polhov Gradec oz. Gasilska zveza Dolomiti, preostali del pa je vložek lastnega društva.