Avtor: 20.05.2018 ob 20:04

XVII. Kongres Gasilske zveze Slovenije

V Dominikanskem samostanu na Ptuju se je v petek, 18. maja 2018, v popoldanskih urah začelo zasedanje dvodnevnega XVII. Kongresa Gasilske zveze Slovenije. Navzoče so pozdravili Janko Cerkvenik, v. d. predsednika Gasilske zveze Slovenije, Marjan Meglič, predsednik Območne GZ Ptuj, Miran Senčar, župan MO Ptuj, in Andreja Katič, ministrica za obrambo Republike Slovenije.

V dvorani samostana se je zbralo 157 od 160 delegatov, med katerimi sta bila tudi dva naša člana; in sicer Franci Zibelnik, ki je bil delegat naše Gasilske zveze Dolomiti, in Klemen Zibelnik, ki je bil delegat gasilske mladine celotne Slovenije.

Delegati so najprej potrdili petletno poročilo o delu Gasilske zveze Slovenije v mandatnem obdobju 2013-2018, ki sta ga predstavila Janko Cerkvenik in Franci Petek (poveljnik GZS), nato pa še poročilo nadzornega odbora, ki ga je predstavil njen predsednik Matjaž Markovšek. V nadaljevanju pa so sledile volitve vseh organov Gasilske zveze Slovenije za mandatno obdobje 2018 – 2023. Delegati so z večino glasov za novega predsednika Gasilske zveze Slovenije izvolili Janka Cerkvenika, Franciju Petku pa je bila ponovno zaupana funkcija poveljnika. Anton Rančigaj je bil izvoljen za predsednika nadzornega odbora, mag. Matjaž Debelak pa za predsednika Arbitraže.

Po volitvah so delegati sprejeli še Programske usmeritve Gasilske zveze Slovenije za obdobje 2018–2023, ki predstavlja razvoj gasilstva na Slovenske za naslednjih 5 let. Za zaključek kongresa so bile podeljeni tudi najvišje državna gasilska priznanja.

V soboto, 19. maja, pa je ob 16. uri je po ulicah Ptuja – mimo tribune z gosti pred mestno hišo – krenila gasilska parada proti Mestnemu stadionu Ptuj. Veličastno parado uniformiranih gasilcev, ki jih je bilo preko 4.500, med njimi sta bila tudi naša člana Anton in Mitja, si je ogledalo veliko število gledalcev. V mimohodu je sodelovalo tudi 850 praporjev ter 50 vozil.